XXIX. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár , hagyományőrző program Budapest program
2010-03-26 - 2010-03-28

Hagyományőrző

Figyelem! A program lejárt!
Érvényes volt: 2010-03-26 - 2010-03-28 között

Kérem tekintse meg a program idei folytatását:
XXIX. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár
, Budapest oldal nyomtatása , Budapest információinak továbbküldés e-mailben Felvétel a túrába
Továbbküldés e-mailben
Címzett neve:
Címzett email címe:
Az Ön neve:
Az Ön email címe:
Üzenet:

A Táncház Egyesület kiemelt feladata az évenkénti Táncháztalálkozó – mint a népművészeti műfajok és mozgalmak évi nagy seregszemléjének – megvalósítása.

A következő, immár huszonkilencedik, alkalomra 2010. március 26 – 28. között kerül sor, közel 2500 közreműködővel, várhatóan 15-18.000 fős látogatószám mellett. A Táncháztalálkozó idén a Fesztiválok Éve – 2010. „FOLK-TÚRA – több mint fesztivál!” rendezvénysorozat nyitóeseménye és emellett évek óta a Budapesti Tavaszi Fesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvénye.

A fő helyszín idén is a Budapest Sportaréna lesz, ahol a küzdőtéren zajlik majd az egymást váltó táncházak forgataga és a népművészeti kirakodóvásár, valamint az esti gálaműsorok, de az összes további kisebb-nagyobb termet is kihasználjuk párhuzamosan futó programjainkkal.

Az idei Táncháztalálkozó programját változatlan koncepcióval, az eddigi hagyományoknak megfelelően tervezzük. Igyekszünk eleget tenni az eseménnyel szemben – mind az előadók és alkotók, mind a közönség által – támasztott igényeknek. Az élő népművészet, a hagyományos folklór, a táncház mellett ismét szerepet szánunk az útkeresésnek, a továbbgondolásnak, a magas színvonalú kísérletezésnek.
A Táncháztalálkozó több mint negyedévszázados története igazolja, hogy ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadóművészet, falu és város, archaikus és modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése, a nagyközönség aktív közreműködésével.

A tavalyi évek sikerén felbuzdulva, idén is tervezünk egy nyitó Gála Koncertet a Táncháztalálkozó előestéjén, melynek helyszíne most is a Hagyományok Háza, a Budai Vigadó (I. ker. Corvin tér 8.) lesz.


A Táncháztalálkozó első napján szombaton, a Budapest Sportarénában Ínyenc táncházzal és bemutatókkal találkozhatnak azok, akik az igazán kuriózumnak számító táncokat szeretnék jobban megismerni. Szeretnénk széles körben bemutatni minél több, kevésbé ismert tájegység, falu táncát, zenéjét és viseletét. Ezzel párhuzamosan – a gyermekekre és családokra gondolva – folytatódik a nagy érdeklődésre számot tartó Aprók Bálja, aminek keretén belül idén az Észak-alföldi Régió táncos hagyományai kapnak bemutatkozási lehetőséget. A már hagyományosnak mondható szombat és vasárnap esti Gála műsorán fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei valamint határon túlról érkező adatközlők.
A programot hajnalig tartó Éjszakai bál teszi teljessé, amelynek idén is a Petőfi Csarnok ad otthont.

Vasárnap a küzdőtéren Tánctanítások és bemutatók sorozata következik a legjelentősebb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. Emellett Aprók táncával, kézműves foglalkozással és Tücsökringatóval szórakoztatjuk a gyermekeket. Délután jubiláló népzenei együttesek műsoraival várjuk a látogatókat.


A Népzenei kamarakoncertek mindkét napon folytatódnak, amelyekkel elsősorban a népzeneoktatásnak és a műkedvelőknek igyekeztünk bemutatkozási lehetőséget biztosítani.  A rendezvény a vasárnapi Gála után Össznépi Mulatsággal zárul.

A Táncháztalálkozóhoz szorosan hozzátartozik a Népművészeti Kirakodóvásár, amely a hagyományos tárgyalkotás, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészet együttes megjelenése, régi és új tárgyak, a funkcionális esztétikum bemutatója.
Mindkét napon kiállítás és koncert formájában bemutatkoznak a hangszerkészítők, valamint folytatjuk az Etno-mozit, ahol a szakma, illetve a mozgalom életéről, híres személyekről szóló, ritkán látott filmeket vetítjük.

A népművészet helye a kultúrában és a társadalomban; hagyomány és korszerűség témákkal is foglalkoznak majd az itthonról és a határon túlról meghívott előadók a Magyar Népművészeti Tanács (MANÉTA) által rendezett konferencián, mely megrendezésére szintén a Táncháztalálkozón kerül sor.

 Közvetlen elérhetőségek:
1/251-7266, 1/363-3730
Papp László Sportaréna, és több helyszín /Budai Vigadó, Petőfi Csarnok/
Budapest, Stefáni út 2., térképen megnézem
1/251-7266, 1/363-3730
Forrás: www.tanchaztalalkozo.hu Fissítve: 2012. március 19. A program szolgálatója a változtatás jogát fenntartja.

Szálláshelyek és akciók a közelében, Budapest városában

The aquincum Hotel Budapest - Spa The Aquincum Hotel Budapest  5 csillagos hotel
Budapest 5 csillagos hotel
6 km távolságra
Wellness Konferencia Városnéző Romantikus, nászutas
Az Aquincum Hotel Budapest egyedülálló wellness részlegével és segítőkész személyzetével ideális kikapcsolódási lehetőséget kínál a fővárosban. Az Aphrodite Spa-ban a fitnesz terem, az...
Ramada Resort Aquaworld Budapest - nyári főkép Ramada Resort Aquaworld Budapest  4 csillagos hotel
Budapest 4 csillagos hotel
8.3 km távolságra
Wellness Konferencia Városnéző Család- és gyerekbarát
A Ramada Resort Budapest 4*-os superior konferencia- és wellness szálloda szolgáltatásait tekintve egyedülálló Budapesten.
Alfa Art Hotel - a Duna felől Alfa Art Hotel  3 csillagos superior hotel
Budapest 3 csillagos superior hotel
8.4 km távolságra
Konferencia Városnéző
Kellemes, csendes, természetes környezetben, közvetlenül a Duna parton várja Önt az Alfa Art Hotel***.
Már 7545 Ft/fő/éj-től
Jagello Business Hotel Jagello Business Hotel  3 csillagos hotel
Budapest 3 csillagos hotel
7.8 km távolságra
Konferencia Városnéző Olcsó
A Jagelló Business Hotel egy budapesti háromcsillagos szálloda, mely a Budapesti Kongresszusi Központ a MOM Park bevásárlóközpont és a MOM Kulturális Központ közelében található. A XII. kerületi...
Már 5750 Ft/fő/éj-től
Atlas City Hote Atlas City Hotel  3 csillagos hotel
Budapest 3 csillagos hotel
2.5 km távolságra
Konferencia Városnéző
A három csillagos Atlas City Hotel Budapest belvárosában várja kedves vendégeit.
Már 7425 Ft/fő/éj-től
Budai Hotel Budai Hotel  3 csillagos hotel
Budapest 3 csillagos hotel
10.3 km távolságra
Konferencia Városnéző Bababarát Család- és gyerekbarát Olcsó Romantikus, nászutas
A 3 csillagos Budai Hotel, csendes, elegáns környezetben, a Széchenyi-hegy oldalában, Budapest egyik legszebb kerületében található.
Már 2490 Ft/fő/éj-től
Central Hotel 21 Central Hotel 21  3 csillagos hotel
Budapest 3 csillagos hotel
3.3 km távolságra
Városnéző Család- és gyerekbarát Olcsó
A 3 csillagos Central Hotel 21 Budapest a belvárosban, a Blaha Lujza tér közelében található. A Central Hotel 21 központi fekvésének köszönhetően Budapest nevezetességei (Zsinagóga, Nemzeti Múzeum) és...
Már 4495 Ft/fő/éj-től
Boulevard City Panzió és Apartman Boulevard City Panzió és Apartman  panzió
Budapest panzió
3.7 km távolságra
Városnéző
A családias jellegű, hangulatos Boulevard City Panzió és Apartman Budapest központjában, a pesti Duna-parttól és a Nagykörúttól néhány percre, egy csendes kis mellékutcában található.
Már 4500 Ft/fő/éj-től
Bejárat Dominik Panzió  panzió
Budapest panzió
1.3 km távolságra
Városnéző Olcsó Romantikus, nászutas
A Dominik Panzió Budapesten, a városközponthoz közel található szálláshely.
Már 2975 Ft/fő/éj-től
Elisabeth Apartman Elisabeth Apartman  apartman
Budapest apartman
4.4 km távolságra
Városnéző Olcsó
Az Elisabeth Apartman Budapesten, a Nyugati Pályaudvar közelében található.
Garibaldi Apartman Garibaldi Apartman  apartman
Budapest apartman
5.1 km távolságra
Városnéző Olcsó
A Garibaldi Apartman Budapesten, a Parlament mellett, a Dunától mintegy 100 m-re található.
Már 3750 Ft/fő/éj-től