Őrségi Nemzeti Park Vas megye - Vas megye természeti érték

Térkép
Őrségi Nemzeti Park

Vas megye délnyugati sarkában találjuk ezt az erdőkkel, ligetekkel szabdalt gyönyörű tájat, ahová a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek. Innen a táj neve Őrség.

,  oldal nyomtatása ,  információinak továbbküldés e-mailben Felvétel a túrába
Továbbküldés e-mailben
Címzett neve:
Címzett email címe:
Az Ön neve:
Az Ön email címe:
Üzenet:

Az itt élő emberek évszázadok során alakították ki a táj arculatát apró parcellás gazdálkodásukkal, tájba simuló épületeikkel, mindezt harmóniában a természettel, megőrizve, fenntartva annak sokszínű változatosságát.

A természeti értékek mellett kiemelkedő néprajzi, kultúrtörténeti értékeket hordoz a táj. Ma ezekre az értékekre nemzeti park ügyel, melyet 2002. március 1-jével hoztak létre. Az Őrségi Nemzeti Park magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét, (a Belső-Őrséget,) Szentgyörgyvölgy környékét. Összesen 44 település határát öleli fel, közel 44000 ha-on.

Természeti értékek
Az Őrség hazánk különleges, folyók és patakok által formált erdős dombvidéke, ahol a vizenyős, nehezen járható völgytalpakat dimbes-dombos kavicshátak vonulata övezi. Nyugatról kelet felé fokozatosan ellaposodó dombokat, dombsorokat találunk, ezek fennsíkszerű formát alkotnak. A tájképet a folyók völgyei, valamint a bennük siető patakok teszik tagoltabbá. A terület átlagmagassága a tengerszint felett 250-300 m. A legmagasabb pont Felsőszölnökön a Hármashatár (387 m), a legalacsonyabb a Zala-völgyében Felsőjánosfa határában (191 m) van.
 
Az Őrség éghajlata átmenetet képez a Dunántúl és az Alpok között, de déli mediterrán elemek is éreztetik itt hatásukat. Így alakult ki a kedvező, ún. szubalpin klíma. A terület legjellemzőbb sajátossága a sok csapadék, az éves csapadékmennyiség 700-950 mm között van, emiatt forrásokban, vízfolyásokban gazdag. Legjelentősebb folyója Rába mely É-ról határolja a területet, emellett kiemelkedő a Zala (Szala), ami Szalafőtől Északra ered és középen szeli át az Őrséget; illetve a Kerka. A patakok felduzzasztásával turisztikai szempontból is jelentős mesterséges tavakat hoztak létre.

A Nemzeti Park felszínét 3 folyónak, a Rábának, a Zalának és az Ős-Murának (Kerkának), valamint ezek mellékfolyóinak hordaléka építi fel. A nyugati részen főként erősen kötött agyagot találunk a felszínen, míg a keleti részeken a homokos-kavicsos rétegek jellemzőek.

A domborzat, a klíma, az alapkőzet és növényzet meghatározzák a terület talajviszonyait. A kötött, agyagos alapkőzetből kialakult talajok erősen vízzáró jellegűek, ezért még a dombtetőkön is igen gyakoriak a vízállások. A talaj kémhatása általában savanyú. A térség legelterjedtebb talajtípusa a pszeudoglejes barna erdőtalaj.

Kultúrtörténeti értékek
Az Őrség néprajzilag önálló, sajátos kultúrát megőrző táj. Az egyetlen olyan tájegység hazánkban, melynek lakói a honfoglalás óta folyamatosan itt, egy helyben élnek. Az egykori királyi kiváltság levelekben feltüntetett őrállók családnevei ma is élők, azonosak az ezer évvel ezelőtt írottakkal. Méltán nevezzük e tájat az ország egyik legősibb magyar vidékének.

Miután a honfoglaló magyarok birtokba vették a mai Ny-Magyarországot, az itt lévő hegyeket, erdőket, folyókat védelmi vonalul használták fel. Itt húzódott a gyepű határa.

Az Árpádházi királyaink őrállókat telepítettek a vidékre. A szabadalmas őrállók a király emberei voltak, csak neki tartoztak szolgálattal, saját költségükön, saját fegyvereikkel védték a határt, ezért kiváltságokat élveztek, mentesültek mindenféle földesúri teher alól. Legfőbb elöljárójuk az őrnagy, vagy ispán volt, aki 12 esküdttel együtt látta el a bírói és közigazgatási teendőket is. A hajdani őrnagyi székhely Őriszentpéter volt.

Az Őrvidékhez tartozó községek (települések) függetlenek voltak a vármegyéktől, adó- és tulajdonjogi kiváltságokat élveztek, amit többször megerősítettek az idők folyamán. Kiváltságaik a XVII. sz. végéig tartottak, mikor jobbágysorba kényszerítették őket is. Erről is olvashatunk Nemes-Népi Zakál György 1818-ban írodott könyvében, az "Eőrséghnek Leírásá"-ban, mely egyben Magyarország első tájmonográfiája is.

 

 

 

Forrás: www.onp.nemzetipark.gov.hu, www.orseg.info Fissítve: 2013. november 13.

Szálláshelyek és akciók a Őrségi Nemzeti Park közelében

Abbázia Country Club Abbázia Country Club Nemesnép  3 csillagos superior hotel
Nemesnép 3 csillagos superior hotel
16 km távolságra
Falusi turizmus Lovas Sport és szabadidő turizmus Állatbarát
Békés, erdővel körülvett, kutyabarát szálloda az Őrség szívében – kényelmes apartmanokkal és kiemelkedő lovas-szolgáltatásokkal.
Már 7625 Ft/fő/éj-től
Gosztola Gyöngye Gosztola Gyöngye  3 csillagos superior hotel
Gosztola 3 csillagos superior hotel
27.6 km távolságra
Wellness Konferencia Bababarát Hegyvidéki Falusi turizmus Család- és gyerekbarát Exkluzív Bor- és gasztronómia Sport és szabadidő turizmus Nyugdíjas Romantikus, nászutas
A Gosztola Gyöngye Wellness Hotel a Nyugat Dunántúlon, a Zalai dombok között található, a Lenti Gyógy-, Termál- és Élményfürdőtől csupán 5 km-re, az Őrség közelében friss levegőjű, erdei...
Már 8663 Ft/fő/éj-től
Apát Hotel és Étterem Apát Hotel és Étterem  3 csillagos hotel
Apátistvánfalva 3 csillagos hotel
12.4 km távolságra
Hegyvidéki Család- és gyerekbarát Sport és szabadidő turizmus Romantikus, nászutas
A családias hangulatú három csillagos Apát Hotel az ország legnyugatibb vidékén, az Őrségi Nemzeti Park területén, Apátistvánfalván található, vadregényes környezetben.
Már 4300 Ft/fő/éj-től
TrophyResort Őrség TrophyResort Őrség  3 csillagos hotel
Hegyhátszentjakab 3 csillagos hotel
12.6 km távolságra
Család- és gyerekbarát Sport és szabadidő turizmus
A négy csillagos TrophyResort Őrség az Őrségi Nemzeti Park területén, azon belül Hegyhátszentjakabon várja a hangulatos őrségi tájat kedvelőket. A hotel átalakítás miatt zárva tart! Nyitás...
Mihály Vendégház - kert a házzal Mihály Kulcsos Vendégház 16 fő részére  vendégház
Őriszentpéter vendégház
3.6 km távolságra
Hegyvidéki Falusi turizmus Család- és gyerekbarát Olcsó
A ház szép, nyugodt, csendes környezetben az Őrségben, Őriszentpéteren található. A vendégház Kulcsos ház 10-18 főre.
Már 3955 Ft/fő/éj-től
Múltidéző Porta népi műemlék házak - Zöld ház Múltidéző Porta népi műemlék házak  vendégház
Szalafő vendégház
3.8 km távolságra
Falusi turizmus Olcsó
A Múltidéző Porta népi műemlékházak az Őrségben, Szalafőn találhatóak, forgalomtól teljesen mentes környezetben, rét és erdő ölelésében. A vendégház a téli időszakra bezár. Tervezett nyitás:...
Már 4400 Ft/fő/éj-től
Szép Tanya Szép Tanya  vendégház
Nemesnép vendégház
16.3 km távolságra
Falusi turizmus Család- és gyerekbarát Olcsó
Az őrségi vendégház lovaglási lehetőséggel, falusi főzésekkel, csendes idilli környezetben. Aki csendre, pihenésre vágyik itt megtalálja a számítását.
Már 4950 Ft/fő/éj-től